divendres, 4 de novembre del 2011

L'Institut Guttmann idea un servei de rehabilitació neuronal a domicili

L'Institut Guttmann idea un servei de rehabilitació neuronal a domicili

Noticia publicada a EL PUNT AVUI  4/11/11

Ja s'ha provat amb més de 800 pacients de 21 centres, amb resultats molts satisfactoris

La voluntat és exportar el nou tractament arreu del món


L'Institut Guttmann, tot un referent mundial en el tractament de persones amb lesions medul·lars i danys cerebrals adquirits, ha fet un altre pas que el situa com a exemple també en el camp de la investigació. Ara ha patentat un projecte de neurorehabilitació a domicili, pensat per tal que els pacients puguin continuar el tractament a casa, amb un simple monitor, o bé compaginar-lo amb l'atenció personalitzada de l'equip mèdic.
El Guttmann, Neuro Personal Trainer, que s'ha dissenyat conjuntament amb l'empresa Indra (la firma es farà càrrec de la comercialització), significa tota una nova modalitat en el camp de la rehabilitació neuropsicològica i pot ser útil, segons el cap de recerca de l'Institut Guttmann, Josep Maria Tormos, en el tractament de patologies com ara la demència, el dany cerebral, la malaltia d'Alzheimer, i els trastorns infantils, entre d'altres.
Abans de treure-la al mercat, la nova eina de telemedecina s'ha aplicat en els pacients de 21 centres, ha arribat a donar servei a més de 800 persones (més d'un centenar n'han fet ús a les llars) i ha ofert més de 32.000 sessions. “El 80% dels pacients mostra una millora significativa pel que fa a l'atenció, la memòria i les funcions executives, i més de la meitat assoleixen nivells d'autonomia que els permeten realitzar activitats en la vida diària, com pot ser anar a comprar el pa”, va explicar ahir el doctor Tormos a Badalona, durant la firma del conveni que permet al Guttmann i a l'empresa Indra sumar esforços per impulsar i divulgar la iniciativa. Un cop s'ha comprovat l'èxit del servei, la intenció és importar-lo arreu del món, especialment a Europa, als Estats Units i a l'Amèrica Llatina.
El Guttmann, Neuro Personal Trainer permet al professional, un neuropsicòleg, planificar a la carta la programació d'un pacient. El professional pot seguir via internet la tasca encomanada.
La secretària general de Salut de la Generalitat, Roser Fernández, va destacar ahir el bon exemple de col·laboració entre el sector públic i el privat que significa aquesta iniciativa. L'administració pública és una de les col·laboradores en el projecte, juntament amb una vintena d'organismes.